21 Şubat 2012 Salı

Stilize Somon Kofteleri





Sevgili arkadasim Eric ve ben yuzeyde cok farkli gibi gorunsekte, aslinda derine inildiginde epey benzer yanlarimizin oldugu soylenebilir…
Unlulerin moda stilisti, medya ve magazinleri basarisiyla susleyen, bu arkadasimla paylastigim tutkulardan bazilari: babalik askimiz, moda, gunes, dedikodu, Starbucks, kol saatleri, yemek, pisirmek ve de tabi ki yemektir.
Yedi yil kadar once bu Somon koftelerini ilk defa tattigimdan beri tadi damagimda kalmisti…
Eric bana her zaman “Deli Turk” adiyla hitap etmistir… Zira kendisi Turk asilli Yahudi bir anneanne ve anne tarafindan yetistirildiginden… soyunda Turk olmasi ile cok ovunur…
Gelin onun kaleminden bu Altin Kizlari ve yemek hatiralarini hep birlikte okuyalim…
{Hayalinizde  Rego Park, Queens, New York, 1970’i canlandirin…
Bizler o zamanin luks adlandirildigi 2 yatak odali, 6 katli bir binanin, 2ci katindaki dairemizde yasiyorduk.
Luks diyorum zira kapida kapicimiz/bekcimiz vardi…
Mutfagimiz cocuklugumda moda ve yemek dunyasinin birlestigi bir odak noktasi idi gozlemlerimde. Zira cocukluk yillarimi o mutfakta annem ve anneannemle gecirdim.

Onlar gecmisin Castoria’yasindan , Turktuler… ve Turk musevilerinin konustuklari Ladino, denilen bir Ispanyolca, Turkce ve Rumca karisimi bir lisan konusuyorlardi.
Kulagima yabanci gelen bu deli lisanda butun gun komsu ev kadinlarini cekistirip, ozellikle ne kadar kotu anne olduklarini ve ne kadar rukus giyindiklerinden yakinirlardi…
Herhangi bir gunde o mutfak sigara dumanlari ile kapli ve tava kokusunun da karistigi bir ocak onunde hayatin gectigi bir ana merkezdi.
O minicik mutfagin ozellikle dini bayramlarda nasil bir Sefarad Ordusunu doyurabilirdigine sasardiniz…
Yapilan yemeklerin listesi sonsuzken, cogunun isminin nasil telafuz edildigini bile cozemezdim kucukken…
Biber dolmalari, salatalar, limonlu corbalar, lahana dolmalari, pilav cesitleri, bamya, Rum yemekleri,
kuzu, patlican ve herzaman bir tencrere domatesli kabak bastisi kaynardi.
Tek bildigim hepsi birbirinden daha lezzizdi…
Annem o zamanlarin guzeller guzeli, sacini haftada iki kez, Bonwit Tellers denilen sik magzanin berberinde taratirdi.

Cumartesi sabahlari elimizde aktrist Marilyn McCoo’nun resmi ile berbere gider…
Sacini aynen onun gibi karavel kivirtirirdik…
Berber buyuk bir ustalikla sacina birde beyaz Pucci esarbindan bir bant yapardi…. Iste o zaman annecigim beyaz Pucci mink kurku ile Cumartesi gecesi cikmaya hazir ve nazir olurdu…
Her Cumartesi bu esarbin rengi o gecenin kiyafetine uygun secilirdi…
Kadin her zaman kusursuz giyinir, saci ve basi hep 100%.
Annemi topuksuz veya makyajsiz gordugumu hatirlamiyorum aslinda… Annesi de aynen oyle idi…
Onun saci ise herzaman kocaman bir yumurta sarisi gibi kalip gibi basinda sanki 1 metre bir yukseklik teskil ederdi.
Annem homoseksuel oldugumu sanirim icten ice herzaman bildiginden beni yanindan ayirmaz ve pisirdigi her yemegi bana tek tek ogretirdi.
Sanirim babamin bana futbol ogretmeye yeltenip, o sirada bir yerimi kiracagimdan ya da olecegimden korkuyordu…
Beni o garip Ispanyolca ile "Flaka" (ciliz kiz) diye cagirir ve bana tapardi.
Bu tarif Somon Koftesi, herzaman masamizda olan, ve cocuklugumdan beri yapmayi bildigim bir yemektir.
Her bayramda ve seyranda yapilan bu yemek evimizi les gibi kokuturdu.
Umarim bu yemegi yaparken annemi, sigaralarini, kufurlerini, ve giydigi cok sik Halston kiyafetini dusunursunuz…Annem bir pirlanta idi.}

Arlene Confino Stern

{Laf aramizda Eric’te oyledir}

Eric Stern’un Somon Kofteleri

(Kac tane cikacagini bilmiyorum… harci bitene kadar yapin iste???)

4 Sockeye Somon Büyük Konserve
2 Büyük İspanyol Soğan
Progresso İtalyan Ekmek Tozu (goz karari)
2 Tbs. kereviz tohumu
Kosher Tuz
karabiber
4 büyük yumurta
kanola Yağı

{Somon konserveleri açın ve dikkatli bir şekilde tek elinizle parcalayin ve kilciklarini mümkün olduğu kadar temizleyin.
Bence herhangi bir cins somon olabilir. Bir kaba koyun.
Soganlari zar gibi dograyin ve ekleyin. Sonra yumurtalari ekleyip kofte kiymasi gibi az boraz yogurun. Tuzunu zevkinize gore ekleyin… Ve yavas yavas ekmek tozu yada galeta unu ekleyin. Kereviz tohumunu ekleyin ve karabiber ile çok cömert olun.

Kanola yağında her iki tarafini guzelce kızartın. Tavsiyem buyuk derin bir tavayi cok yagla doldurmaniz… Kizartma bitincede kagit havlu ile kapli bir tabakta dinlendirin ki kagit biraz yagini ceksin… Tabi o arada sicakken biraz tuz daha eklemek gerekebilr…

Gorevlerini bilen bir Sefarad Yahudisi olarak hamursuz bayramlarinda bunu hamursuz unu ilede yaptigim olmustur…
Dedigim gibi bunlar benim icin aile yadigaridir… ama uyariyorum eviniz gunlerce kokabilir… Isterseniz disarida mangalda yapin…. Ya da camlarinizi sonuna kadar acin…

Afiyet olsun…}

Eline saglik Eric! {Deli Amerikali Turk seni}

2 yorum:

  1. hikaye ve tarif bir arada muhteşem bir lezzet olmuş,ellerinize ve ağzınıza sağlık

    YanıtlaSil