Arkadasim Vasken
Kalayjian tam bir ronesans erkegi…O bir reklamci, marka danismani, baba,
sanatkar, ruhi dusunur, asik ve romantik…
Seneler boyunca onunla
yoga arkadasligi, komsuluk, reklam tasarimlari, sofra paylasimi yasadik…
Bloguma katilmasini
isteyene kadar, baska bir tutku daha paylastigimizin farkinda degildim…
Megerse o da annesine
daha lahmacun isterim diye yalvaran bir cocukmus….
(benim ilk ve orta okul
yillarimda, annem lahmacunun kokusuna tahammul edemedigi halde beni Nisantasindaki Kahraman Maras bufesine
getirir… fakat beni disarida beklerdi….
O guzelim sogan,
sarmisak, ve baharat kokulari benimse zevkten basimi dondururdu….olsa da yesem
simdi….)
Gelin Vasken’in
anilarini onun kaleminden (tuslarindan) okuyalim…:
“Lahmacun pesinde
kosmam benim icin bir suru orta dogu medeniyetine anahtar olmustur… Zira
seyahat ettigim ulkelerde yerel halk ile herzaman bir sohbet baslangicidir
Lahmacun…
Bir kere Dubai’da taksi
soforum, bana o inanilmaz gokdelenler ve siklik arasinda minik bir lokanta
tarif etmisti. Ahcisi benim ailem gibi Aleppo’lu imis. (Suriye)… Bence orta
dogunun mutfak damari olan ve 10,000 senelik gecmisi olan bu harika mutfagin
esi yoktur.
Stockholm’da
oldugum diger bir kez ise otel’imin Misir asilli kapicisindan yine Lubnanli bir
lokantada harika bir Lahmacuun pesine dustum…( Inanin 3 gun her ogunde fume
balik yemekten fenalik geciriyordum zaten.)
Benim icin yemegin
kokusunu takip ederek yolculuk ayrica ruhumu yucelestiren, ve her yorenin
insani ile kaynasabilmemi saglayan gercek bir tutku zaten.
Bundan birkac yil evvel
kizlarim Lara ve Sevan ile Turkiye, Suriye ve Ermenistan yollarina dusmustuk…
Zira onlarin koklerini tanimalariydi amacim.
Istanbul en sevdigim
ilk 10 sehir arasindadir diyebilirim. Gerek Osmanli gerek a-la-Turka yemek tadi
zaten benim Ermeni koklerimin tanidigi bir damak tadidir.
Bu seyahatimizde en
romantik, cagdas ve sik yemegimizi kaldigimiz Ciragan Sarayindaki Tugra’da
yedik. (Sagolsun Moshe’nin tavsiyesi uzerine.) Ziyafetimiz zaten zengin Osmanli
dekoru, ruh oksayan klasik Turk muzigi, ve inanilmaz bogaz manzarasiyla
inanilmaz bir baslangic yasatti… Kuzu
Külbastı olsun, Testi Kebab’I
olsun, , Tuğra’nin modern ve klasik menusu Sultanlara layik idi. Kizlarim
harika bir Turk sarabini devirirlerken ben tabi ki Raki’ya sadik kaldim.
Yemegin sonunda "Macun" arabasi ve saticisi ile gece gercekten bir
Binbirgece Masalina donustu.
Lahmacun, (Türk telaffuz: [lahmadʒun]) veya lahmajoun (Ermeni - Lahmadjun lahmaǰun) Arapça: لحم بعجين, lahm bi'ajīn, "hamur et",
erken kaynaklandığı sanılan hazırlanmış bir besin maddesidirLevant Suriye
mutfağı. Bu kıyma (baharat karıştırılarak en sık dana ve kuzu eti) ile
tepesinde hamur yuvarlak, ince parça oluşur. Lahmajun genellikle servis edilir
turşu, domates, biber, soğan, marul ve maydanoz veya kişniş dahil olmak üzere,
sebze etrafında limon suyu serpilir ve sarılır
Diger
bir aksam ise daha alcak gonullu bir macera icin Galata korusune yakin Hamdi
Lokantasinda yedik…Ben tabi notumu yine Lahmacun ile verdim… Harika idi… Hatta
uzerine patilcan salatasi bile koyudular… Inanilmazdi.
Kucuk
bir oglanken, Aleppo’da annem lahmacunun icini /harcini hazirlar benim onu
firina getirmemi isterdi… Tabiki cikmadan verilen en onemli ogut is…. “Gozunu
firinci’dan ayirma idi”… Zira harclarin karismamasi, ve bir kismininda
asirilmamasi idi konumuz.
Diger
bir ogutte “Sakin sende yeme” idi…
Bir
cocuga daha buyuk bir iskence olabilr miydi ki? O guzelim kokulu lahmacunu
sicak sicak tasirken bir tadina bakmadan durabilir miydim ki? Kisacasi eve
geldigimde annem benim sadece nefesimdeki kokudan lahmacunu goturdugumu anlar,
gulumser ve zira birseycikler de demezdi…
Zira
ben onun gozunun nuru, bebegi idim….”
Oldukça büyük bir Ermeni nüfusun olan Glendale, CA’da
cok iyi Lahmajun fırınlarıni
ziyaret ettim.
Bize yakin ise:
New York’ta Ali Baba, 206 East 34th Street New York NY
10016 T: 212-683-9206 Harika.
CT’te ise Saray Türk Restaurant: 770 Campbell Avenue, West
Haven, CT: 203-9.370.707
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder